Blog

Behind the Build: Guthrie Loft

When Appleseed started working on the Rhodes Carroll loft project, it was an outdated and non-functional residence. While hints of the loft’s history were present, other aspects of the space overshadowed them. In order to preserve the historic charm, Appleseed used specific elements like the spiral staircase and steel window frames to inspire the industrial design.

Upon entering the residence, a custom-built space divider separates the entry hall from a bedroom. Each divider wall – one upstairs, and one down – was designed with not only built-ins to maximize storage space in the loft but also antique factory windows originally from a Wisconsin building circa 1905. What once was home to a half wall now offers more storage and an opportunity for visual interest and natural light to flow into the back of the loft through the reclaimed windows.

Both full bathrooms were completely overhauled to feature new custom built cabinetry, flooring and showers. The washer and dryer were taking up indispensable kitchen space in the previous layout of the loft, so Appleseed made use of extra space in the downstairs bathroom and built a cabinet designed to house and hide the appliances.

The main goal in the Guthrie loft was to maximize functionality through storage space and the Appleseed team accomplished this in a number of ways. First, Appleseed’s interior designer Holly designed closets in each bedroom to offer a multitude of built-in shelving. Next, our design director of custom fabrication Jarrod worked with project architect Heather to design an entertainment center, which scales the original brick wall of the two-story living area and features industrial details to match the rest of the loft’s aesthetic.

From the top of the entertainment center the eye travels to the steel-framed grand windows, which are original to the space and allow natural light to pour into the home. Support beams were created to match the steel framing on the windows, and appear as though they’ve always been part of the space.

The kitchen area received a major facelift with the removal of the washer and dryer, new state of the art appliances and shelving to match the entertainment center. One of our favorite features of the kitchen is the open peninsula featuring a cooktop and plenty of countertop space for guests to gather around without being in the kitchen.

A spiral staircase, original to the home, carries you upstairs where we designed and added a catwalk feature as a unique way to catch a view of the entire loft.

The Guthrie residence was overhauled from top to bottom. Every detail was carefully thought out, custom designed and built to create a functional and aesthetically pleasing living space and Appleseed is thrilled to leave our mark on 2nd Avenue North yet again.

 

Photos by Rob Culpepper